ÇOCUK OYUNLARI ÜZERİNE…

ÇOCUK OYUNLARI ÜZERİNE…

Eskiden çocuklar sabahtan akşama kadar sokaklarda oyun oynardı. Koşar, zıplar, atlar ve arkadaşlarıyla vakit geçirmenin tadını çıkarırlardı. Günümüzde ise çocuklar bu şekilde oynama fırsatını ya çok az bulabiliyorlar; ya da hiç bulamıyorlar. Peki bunun nedeni ne olabilir? Geçmişten günümüze neler değişti?

Günümüzde, çocuk oyunlarına duyulan ilgi azalmıştır. Kentleşme arttığı için oyun alanları azaldı. Parkların yerine iş yerleri yapıldı. Çocuklar için ayrılan alanlar ise bakımsız olduğundan çocuklar oyun oynayacak yer bulamadılar. Evlerinde oynamaya başladılar. Çocuk oyunlarının yerini bilgisayar oyunları aldı. Hiçbir sıcaklığı olmayan bu oyunlar çocukları saldırgan ve beceriksiz hale getiriyor.

Ayrıca şiddet içerikli bilgisayar oyunu oynayan çocuklar şiddete eğilimli oluyorlar. Çocuk oyunlarıyla ise kurallara uymayı, yenmenin yanı sıra yenilmenin de olduğunu öğrenirler. Duygularını, hayallerini ve isteklerini oyun yoluyla dile getirirler. Oyun oynarken büyüklerinin taklit ederler. Sorunlarını belirler ve çözmeye çalışırlar. En yaygın çocuk oyunları saklambaç, körebe, uzun eşek, ip atlama, beş taş, bezirgan başı, evcilik ve miskettir.

Anadolu’da günlük yaşam oyunlarla iç içe geçmiştir. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde “Beş Taş” oyununun kıtlık getireceğine inanılır. “Çömçe Gelin” tekerlemesiyle başlatılan oyunların sonunda yağmur yağması beklenir.

Bize bu oyunları çekerken yardım eden Fatma Teyze eski yıllarını hatırlamış ve duygulanmıştı; çünkü onun için bir altın kadar değerli olan çocukluk yılları oynadığı oyunlar ile kayboluyordu. Çocuk oyunları, Fatma Teyze ve onun gibilerden bizlere kalan bir mirastır. Bu mirasa sahip çıkalım.

Teknolojinin kurbanları olmayalım. Biz, bu projede yer alarak oyun oynamanın çocukların gelişimi için ne kadar önemli olduğunu anladık. Ayrıca bu oyunların unutulmaya yüz tuttuğunu gördük. Bu oyunların unutulması çocukların içine kapanmasına ve yalnızlaşmasına neden olur. Bu şekilde yetişen çocuklar düşüncelerini özgürce açıklayamazlar.

Beril ŞİRİN,
Duygu ŞİMŞEKLİ,
Elif YILMAZ,
Ezgi Nermin ALAŞ..
PROJE: "GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ÇOCUK OYUNLARININ ARAŞTIRILMASI”


.:::::: Çocuk Oyunlarım ::::::.
Çocuk Oyunları - Eğitici Oyunlar - Eğitici Çocuk Oyunları - Çocuk ve Oyun
Eğitim Amaçlı Çocuk Oyunları - Eğitimciler İçin Örnek Oyunlar, Oyun

 

0 yorum: